Zorg van de schepping

1 Koningen 17: 2 – 8

Drinken kun je uit de rivier, en Ik heb
de raven opgedragen je daar van voedsel te voorzien.

1Koningen 17:4

In Gods naam een mens ter verantwoording roepen die vuile handen heeft gemaakt.
Dat is de opdracht die Elia krijgt. Het lijkt goed te gaan in Israël onder leiding van ACHAB, maar het deugt niet. God is geërgerd,  want ACHAB, doet wat slecht is in de ogen van de HEER. De afgoden nemen alle ruimte in. ACHAB struikelt zich een weg naar beneden langs valse illusies. Ze staan als totempalen om hem heen. Tot ELIA hem komt hinderen en  ACHAB herinnert aan de wet van God.

Mensen die de moed hebben om op te staan tegen onrecht – het zijn ELIA’S. Denk aan de journalist die zich het zwijgen niet laat opleggen, ook al wordt zijn vlucht gecanceld
door een dictator. Ook ELIA is niet bang, en riskeert net als die onvermoeibare journalisten zijn leven. ELIA speelt met vuur. Ik vind het altijd ontroerend hoe de BIJBEL ons een blik geeft in wat er speelt op de achtergrond van het leven van ELIA. Achter de  grote profeet zien we een man die zich toevertrouwt aan de God die de mussen een huis biedt en de zwaluwen een nest. De God die speciaal voor ELIA een route uitzet en deze meegeeft aan de raven.


Geplaatst

in

door

Tags: