Wat is navolging?

 

Lezen: Marcus 5: 21 – 37


Midden in de menigte draaide hij zich om en vroeg: Wie heeft mijn kleren aangeraakt? Zijn leerlingen zeiden tegen hem: U z

iet dat de menigte zich om u verdringt en dan vraagt u: Wie heeft mij aan-
geraakt?

Onlangs was ik op een conferentie in Amsterdam. Daar sprak ik met mensen die onder moeilijke omstandigheden – in landen waar veel tegenstand is – volgeling van Jezus zijn en die in de praktijk katen zien hoe zij Jezus navolgen dwars over grenzen heen.

Wat is dat volgen van Jezus nou precies? Veel mensen blijven steken op het niveau van bewondering. Mijn zoon zag eens een jongleur aan het werk en besloot daarop dat hij ook wilde jongleren. Hij vroeg aan de man hoe hij dit moest doen en oefende daarna net zo lang tot hij ook kon jongleren.

Natuurlijk hebben wij alle reden om Jezus te bewonderen en te aan
bidden. Wij vinden Hem geweldig. Maar Hem nadoen is nog heel iets anders We kunnen Hem ook niet in alle opzichten nadoen, want Jezus was uniek en zijn taak was uniek. Maar toch zijn er veel dingen die we van Hem kunnen leren en in de praktijk kunnen toepassen.

In het gelezen bijbel gedeelte gaat Jezus over grenzen. Hij gaat mee met Jezus uit de bediening waar hij net mee bezig is. Overal waar Jezus komt, stroomt de menigte toe. Nu komt daar deze man die Jezus uitnodigt om mee te komen naar zijn doodzieke dochtertje.
En Jezus doet dat.

Bij ons wordt een menigte vaak een massa, maar bij Jezus zijn al die mensen in de menigte nog steeds individuen. Er verdwijnt iets van je identiteit in de massa. Je wordt er een beetje minder mens van. Maar als je in de gemeenschap van gelovigen zit, wordt je meer mens. Laat mensen om je heen niet opgaan in de massa, maar een gemeenschap!

Jezus kan belangrijke en urgente dingen combineren en uit elkaar houden. Jezus kiest voor dat ene meisje, maar als er onderweg een vrouw is die hem aanraakt, kiest hij ook voor die vrouw. Het likt of die vrouw automatisch genezen kan worden. Ze hoeft Jezus alleen maar aan te raken. Jezus kan doorlopen en hoeft niet bij haar stil te staan. Maar dat doet Hij niet. Hij helpt de vrouw om woorden te geven aan wat ze heeft meegemaakt, aan haar verlangen, aan haar angst.
Gebed
Heer Jezus, we danken U voor uw persoonlijke aanraking. U ziet ons in de menigte staan en zorgt ervoor dat wij niet in de massa verloren gaan. Dank U wel dat U over de grens van leven en dood bent gegaan en dat U als grote Overwinnaar tevoorschijn bent gekomen. Dank U dat U ons opnieuw aanraakt door de kracht van uw levende Woord. Help ons om goede navolgers van U zijn. Amen.